Når man reiser mye er det stor sjanse for å møte sin livs kjærlighet i et annet land. Det var kanskje derfor ikke så rart at jeg traff min kjære da jeg i et par år reiste rundt i verden på fulltid.
Jeg møtte Alejandro da jeg var på internship i Cochabamba i Bolivia. Han hadde selv akkurat vært på et internship i Italia, og reist rundt som backpacker i Europa etterpå. Vi møttes faktisk dagen etter at han kom hjem fra denne turen og helt på slutten av mitt opphold i Bolivia. Jeg hadde bare en uke igjen før jeg skulle reise videre – først til Peru, deretter Hong Kong, så Thailand, før jeg til slutt skulle på et nytt internship i India.
Vi møttes på en jubileumsfest for organisasjonen vi begge hadde vært på internship med. Vi fant tonen fort og hadde like interesser. For han var det kjærlighet med første blikk, i følge han selv. Jeg fant også fort ut at han oppfylte alle krav på den lange lista jeg hadde av det jeg så etter i en eventuell partner. Vi hang sammen hele tiden den siste uken før jeg måtte dra og vi innledet et langdistanseforhold.
Kort fortalt. Fem og et halvt år senere har vi vært lykkelig gift i tre og et halvt år og har ei nydelig lita datter sammen.
Vi har vært fysisk sammen mesteparten av tiden vi har vært i et forhold. Å bo sammen her i Norge har vært litt av en kamp med tanke på visum, men det får bli et helt annet blogginnlegg. Dette har også ført til at vi har måtte være fra hverandre i lengre perioder. Så her er noen tips til hvordan man kan få forholdet til å fungere når man befinner seg på hver sin side av kloden:
Bli enige om hva dere vil med forholdet
Det er utfordrende å ha et avstandsforhold og man må ofre en del for å få det til å fungere. Man bør derfor bli enige om hva man vil med forholdet før man reiser fra hverandre. Vil man være monogame kjærester eller har man lov til å date andre? Man bør ikke bare anta at den andre vil det samme som deg. Da jeg skulle reise fra Bolivia ble vi enige om å ha et monogamt forhold og at vi begge skulle gjør det vi kunne for å få det til fungere.
Kommuniser hver dag
Nøkkelen til at det fungerte for oss var at vi kommunserte hver dag. Da jeg var i India snakket vi på telefon to ganger om dagen. På grunn av tidsforskjellen snakket vi om morgen for meg og kveld for ham og omvendt. Alejandro ringte til mitt indiske simkort fra voipbuster. Dette kostet nesten ingenting. Jeg hadde ikke internett da jeg bodde i primitive forhold på landsbygda, så dette var løsningen for oss.
Jeg hadde det ganske tøft i de månendene jeg var i India og han hjalp meg gjennom dette. Det var det som gjorde meg helt sikker på at dette var en mann jeg ville være med. Hvis en person så langt unna kunne hjelpe meg gjennom dette og invistere så mye, da visste jeg at han ville gjøre dette i fremtiden også. Det at vi snakket i timevis på telefon førte til at vi ble veldig godt kjent og jeg ble derfor mer og mer sikker på at dette var mannen for meg.
Har begge tilgang til internett kan man bruke skype, messanger og watzApp for å snakke. Eller man kan skrive epost, chatte på facebook eller bruke andre sosiale kanaler. Det er mange muligheter. Dette gjorde vi de gangene jeg var i Norge og Alejandro i Bolivia.
Ha hvert sitt sosiale liv
Å sitte og vente hele dagen eller kvelden på at han eller hun ringer er ikke å anbefale. Da blir man bare lei seg og rastløs. Det er viktig å ha et liv også når man ikke er sammen. Da vi var fra hverandre gikk han ut med sine venner. Jeg med mine.
Det er lurt å avtale tider der man skal snakker sammen. Og om han eller hun skulle ringe deg når du er ute, ta for all del telefonen for å viste at du prioriterer kjæresten fremfor alt annet. Men det er lov å si at man skal ringe tilbake når man er hjemme igjen.
Ikke ha hemmeligheter
Dette er viktig i alle forhold. Når dere snakker fortell hva dere har opplevd den dagen. Dette gjorde vi hver dag.
Jeg husker også at Alejandro alltid ringte meg etter at han hadde vært ute på byen og fortalte meg hva som hadde skjedd og hvor mye han savnet meg. Dette fikk meg til å føle meg spesiell og fører til det neste punktet på listen…
Stol på hverandre
Å opprettholde noen rutiner vil hjelpe med å stole på hverandre. Men tillitt betyr også at man må la tvilen komme den andre til gode. Jeg husker da jeg ankom India og logge meg på facebook for å snakke med han en time senere enn det vi hadde avtalt. Dette fordi jeg ble forvirret med tidsforskjellen. Det har også hendt at han ringte en halv time senere enn avtalt om han ble sittende i et jobbmøte eller noe annet kom i veien. I slike situasjoner må man stole på hverandre, selv om det kan være lett å la fantasien løpe lausk. Men prøv å ikke hør på den.
Ikke glem romantikken
Selv om man har et langdistanseforhold må man ikke glemme å være romantisk. Send hverandre søte meldinger, bilder og mailer. Kanskje en gave i posten? Bestill blomster til levering på døra. Det er mange ting man kan gjøre for å få den andre til å føle seg spesiell.
Sett en dato
Sett en dato da dere skal møtes igjen, og tell ned til denne dagen sammen. Dette gir en stor motivasjon til å fortsette forholdet. Vi gjorde dette alle gangene vi var fra hverandre og vi så begge fram til den store dagen da vi endelig kunne holde hverandre igjen.
Ikke hør på negative kommentarer
Når du er i et langdistanseforhold vil du helt sikkert få høre mange ganger at det aldri kommer til å fungere. Er personen fra en annen kultur vil folk kommentere hvor utfordrende det kommer til å bli på grunn av kulturforskjeller. Ikke hør på dem. Vi klarte det. Jeg kjenner mange andre som også har fått det til. Så det er fullt mulig om begge parter ønsker det.
1 comment
[…] kanskje å ha bodd sammen som et par i utlandet en stund eller etter å ha hatt et langdistanseforhold, ønsker mange naturligvis å slå seg ned i Norge med sin kjære. Men dette kan være en stor […]